ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ 



ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ .


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 102 ΨΥΧΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ 102 ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΙΩΣΑΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ " ΜΑΤΙ ".


Με σοκ παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για όσα έγιναν στο Μάτι όχι κατά την διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς αλλά μετά, όταν ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών. 
Οι προσπάθειες συγκάλυψης αποκαλύφθηκαν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής με πρωταγωνιστές τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής και τον πραγματογνώμονα που είχε οριστεί για να διερευνήσει τι πήγε λάθος και χάθηκαν 102 ζωές.
ΠΟΥ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ " ΑΣΥΜΜΕΤΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ".
Οργή, θυμό, αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλούν ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ  στον εμπειρογνόμωνα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο που είχε αναλάβει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ο τότε αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.
Tο ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο «παίζεται το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο θα σ' ανοίξει τον κώλο, θα τα βάλεις με τη Δούρου θα σ' ανοίξει τα καπούλια» - Ακούστε τις συγκλονιστικές «οδηγίες» του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου στον εμπειρογνώμονα - Άφησαν χωρίς εναέρια μέσα φωτιές σε Μάνη-Κύθηρα για να τιμωρήσουν αξιωματικό




Σοκάρουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με τις απειλές, τους εκβιασμούς και τα εμπόδια που έθεταν οι «ανώτεροι» απέναντι στον εμπειρογνώμονα που ορίστηκε, για να διαλευκάνει την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.

Tο ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο «παίζεται το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα, που κυκλοφόρησε η Καθημερινή, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος... Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ' α.... σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα».

Και συνεχίζει: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά... και δωσ' το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π...».

Σε άλλο σημείο, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου' πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ακόμη πιο συγκλονιστική όμως, είναι η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα: «Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».
Δυσκολίες με το... καλημέρα
Οι έρευνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκινούν την επόμενη της εθνικής τραγωδίας, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  Ηλία Ζαγοραίο να διερευνήσει «τι συνέβη». Το επόμενο εικοσιτετράωρο η Εισαγγελία αναθέτει στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ως εγγεγραμμένο στο μητρώο των εμπειρογνωμόνων, να αναλάβει την έρευνα για το Μάτι.

Ο κ. Λιότσιος δέχεται, αν και έχει γνώση της κρισιμότητας της υπόθεσης, δεν μπορεί ωστόσο να γνωρίζει τα εμπόδια που θα «ξεφύτρωναν» με το... καλημέρα.

Το πρώτο που του κάνει εντύπωση υπήρξε το γεγονός ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα στην έρευνα γνωρίζουν μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητες με βάση το διοριστηριό του από την Εισαγγελία, ακόμη και αυτού του είδους οι «υπομνήσεις» έρχονται μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο εμπειρογνώμονας ζητά τότε από την Εισαγγελία νέο διοριστήριο για έρευνα εις βάθος, το οποίο εκδίδεται στις 3 Αυγούστου.

Παρά τις υπηρεσιακές «παραινέσεις» που δέχεται το διάστημα της έρευνας και φτάνουν μέχρι την προτροπή «θαψ’τα», ο εμπειρογνώμονας συνεχίζει και έχοντας φτάσει στο πρώτο πόρισμα δυο μήνες μετά την τραγωδία, η έρευνα «παγώνει», αφού η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα διοικητικό πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που ακόμη εκκρεμεί.

Η εισαγγελική παραγγελία διαρρέει στον Τύπο και υπό το βάρος των αντιδράσεων η έρευνα συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που ανακινείται ζήτημα ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης λόγω του βαθμού του εμπειρογνώμονα, αφού ως πυραγός δεν μπορεί να ελέγχει ανώτερους του.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2019 το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει σε ποινική δίωξη 20 κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε βαθμό πλημμελήματος.

Τότε, την ανάκριση αναλαμβάνει ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», παρέλαβε εκτός από την υπόθεση και νέα εμπόδια.

Αναζητώντας το χαμένο καταγραφικό

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν το περιστατικό, στο οποίο ανακαλύπτει την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής και όταν το αναζητά σε έφοδο στο Συντονιστικό Κέντρο, οι αξιωματικοί του ζητούν... ένταλμα, για να τους απαντήσει «μα εγώ είμαι το ένταλμα». Αφού περνούν τέσσερις ώρες, εντοπίζει το υπόγειο που είχε τοποθετηθεί το καταγραφικό και, όταν το επισκέπτεται, διαπιστώνει πως το καταγραφικό έχει ξηλωθεί...

Τελικά, στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται η έρευνα του ανακριτή και ζητάει από την Εισαγγελία συμπληρωματική δίωξη για το Μάτι.

Τα μοιραία λάθη

Το πάζλ των μοιραίων λαθών ξεκινά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την απουσία εναέριας επιτήρησης από το ΓΕΑ, όποτε δεν εντοπίστηκε η πυρκαγιά. Επόμενο λάθος στην αλυσίδα λαθών υπήρξε η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκεί τα πτητικά μέσα, αν και ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ενημερώσει ότι αυτό επίκειτο, λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης, λάθος κατά τον ανακριτή ήταν και η διαχείριση την ίδια ώρα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο της Motor Oil, αφήνοντας από λάθος επιχειρησιακή εκτίμηση το Μάτι χωρίς πτητικά μέσα.

Λάθη διαπιστώνει η ανακριτική έρευνα και στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής. Αφενός «στελέχη της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν προχωρούν στην εκκένωση της περιοχής την κρίσιμη στιγμή», δηλαδή μεταξύ 17.30 και 17.40. Και αφετέρου «παράλληλα κανείς δεν δίνει εντολή στα πυροσβεστικά πλοιάρια (τέσσερα στον αριθμό) αλλά και σε σωστικές λέμβους των ΕΜΑΚ να μεταβούν στην περιοχή και να συνδράμουν στη διάσωση όσων είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα».

Οι κατηγορίες σε βάρος των 20 εμπλεκομένων πρόσωπων παρέμειναν πλημμεληματικές, παρά το αίτημα του εισαγγελέα να αναβαθμισθούν σε κακουργήματα - Οι νέες αποκαλύψεις όμως δείχνουν ξεκάθαρα το δόλο των πρωταγωνιστών να συγκαλυφθούν οι ευθύνες

Νομικοί θεωρούν αδιανόητο μετά τις αποκαλύψεις και τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να παραμένουν σε επίπεδα πλημμελήματος και να μην αναβαθμιστούν σε κακούργημα οι κατηγορίες σε βάρος των 20 εμπλεκομένων πρόσωπων για την φονική λαίλαπα του Ιουλίου του 2018 στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή του 102 συνάθρωποί μας και να τραυματιστούν τουλάχιστον 31.
               
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι ίδιοι οι νομικοί, θα παραμείνουν οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, παρά το γεγονός ότι ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης πρότεινε να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, μόνο εφόσον συμβαίνει κάτι άλλο που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως αποκαλύπτεται, πλήθος συγκλονιστικών στοιχείων επικαλέστηκε ο ανακριτής που χειρίζεται τη μεγάλη δικογραφία για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική του 2018, στο αίτημα του για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της περιφέρειας Αττικής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, Ν. Βουτσά και Ραφήνα.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι γνώριζαν:

1) ότι δεν είχαν διαθέσει τα απαραίτητα εναέρια και επίγεια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς,

2) ότι δεν είχαν διατάξει την έγκαιρη εκκένωση των οικισμών και ότι οι κάτοικοί τους βρίσκονταν σε κατάσταση άμεσου κινδύνου και

3) τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Και παρ΄ όλα αυτά δεν έπραξαν τίποτα για να τα αποτρέψουν την απώλεια 102 ανθρώπινων ζωών (να σημειωθεί ότι 102 είναι οι ταυτοποιημένοι) και την καταστροφή των περιουσιών τους (σπίτια, αυτοκίνητα, κ.ά.), αλλά δεν έπραξαν και τίποτα για να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή, ενός από τους λίγους πνεύμονες της Αττικής.

Με άλλα λόγια, οι 20 κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές θα συνεχίσουν να διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, αλλά και για σωματικές βλάβες κατά συρροή. Κατηγορίες που επισύρουν ποινές «χάδι» και αυτές με αναστολή (συνήθως τριετή αναστολή).

Ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Μαρνέρης στο σχετικό έγγραφό του προς τον εισαγγελέα με το οποίο ζήτησε την άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης εις βάρος μελών της τότε ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. είναι «καταπέλτης».

Επικαλούμενος νέα στοιχεία, τα οποία συνέλλεξε κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησε στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, διατυπώνει την άποψη ότι στοιχειοθετείται η άσκηση δίωξης για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροή».


«Δεν προέκυψε δόλος»

Αξιολογώντας το αίτημα του ανακριτή, ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο οποίος μαζί με τον πρώην προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και τον συνάδελφο τους Νικόλα Φιστόπουλο, είχαν διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα και είχαν ασκήσει τις διώξεις βάρος των 20 κατηγορουμένων, απέρριψε το αίτημα κρίνοντας πως προϋπόθεση για άσκηση κακουργηματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης είναι ο δόλος.

Στην συγκεκριμένη, όμως, υπόθεση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος δεν προέκυψε. Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται τη νομολογία που διαμορφώθηκε μέσα από τις υποθέσεις της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία, του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», του πολύνεκρου τροχαίου στα Τέμπη με το θάνατο των 21 μαθητών, κ.ά. για να επισημάνει ότι: «Ένα κοινό χαρακτηριστικό που φαίνεται να προσδίδει η νομολογία στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι το κίνητρο και οι ιδιοτελείς σκοποί των υπαιτίων, με την έννοια ότι η επίδικη συμπεριφορά τους υπαγορεύθηκε από λόγους προσπορισμού υπερβολικού κέρδους, στοιχεία, όμως που ουδόλως διαφαίνεται ότι προκύπτουν σε βάρος των συγκεκριμένων κατηγορουμένων στην προκειμένη περίπτωση…».


ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ ΟΠΩΣ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΑΨΕ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ .





Χτες κινηματογραφισα την πυρκαγια που ξεσπασε στην αγαπημενη μου πατριδα,τα Κυθηρα.Την ωρα που χωρια εκκενωνονταν και οι συντοπιτες μου μαχονταν με τη φωτια στην πρωτη γραμμη,εγω προτιμησα να κανω αυτο που ξερω να κανω καλυτερα.Οι φωνες, τα δακρυα και η απογνωση ολων δν βρισκονται μεσα σαυτο το βιντεο.Το σιγουρο ειναι οτι θα κανω καιρο να τα ξεχασω. Ολα τα πλανα ειναι απ'το απογευμα του Σαββατου 5-8-17.Τα εναερια μεσα πυροσβεσης εκεινο το απογευμα δν λειτουργησαν.Γιαυτο και επιχειρησα εναερια πλανα.Οσοι αναζητατε τον τραγικο τυπο που πεταξε εν ωρα πυροσβεσης των καναντερ το επομενο πρωι τοτε ψαχτε τον αλλου Γιώργος ΚαλλίγεροςΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΙΣΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ .

ΚΑΙ ΟΙ " ΑΡΜΟΔΙΟΙ " ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς που έκαψαν το 1/3 του νησιού

Την ίδια στιγμή, Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνά ενδελεχώς τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε το 1/3 του νησιού.

Οι παράγοντες που καθυστέρησαν την κατάσβεση
Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.
Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι”.
Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.
Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.
Στα Κύθηρα ο Δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν και πως σταμάτησαν στις 18:30, ενώ στη Μάνη η αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε πως η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 19:00, όταν ήδη η φωτιά ήταν στους οικισμούς.
Ο Ματθαιόπουλος τότε ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, ο Βασιλειάδης όντως αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018. Τη θέση του πήρε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΕΥΘΥΝΗ" ΤΕΛΙΚΑ?Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ? ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ?? 

16.0 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

16.1. Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πολύ σημαντικός στην φύση και στο περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί ειδικές δεξιότητες, ώστε να υπάρχει δράση σε όλα τα μέρη. Ο ρόλος του σώματος είναι να προφυλάσσει και βοηθάει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών.
16.2. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει στην προφύλαξη της χλωρίδας της χώρας μας.
16.3. Θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες σε όλη την επικράτεια, θα αναβαθμιστούν όλα τα κέντρα πυρόσβεσης με τα πιο σύγχρονα και άρτια τεχνολογικά μέσα, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκινούμενες μονάδες, παρακολούθηση μέσω ελληνικών δορυφόρων κλπ.
16.4. Η εκπαίδευση των πυροσβεστών θα είναι άρτια με τα πιο σύγχρονα μέσα και αυτοί θα καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά από την Πολιτεία ώστε να παράσχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ